Wat is een praktijkondersteuner (POH) bij de huisarts?
Een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) ondersteunt de huisarts bij zijn of haar werk. Zij beschikken over een eigen werkruimte binnen de praktijk, waarin zij zelfstandig patiënten kunnen behandelen. De POH heeft een eigen spreekuur en zal ook patiënten aan huis bezoeken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de assistente. Ook kan een praktijkondersteuner een andere discipline consulteren en i.o.m. de huisarts of medisch specialist iemand op laten nemen in het ziekenhuis, vanwege achteruitgang of verergering van de gezondheidsklachten, of kunnen zij (i.o.m. de huisarts) een wijziging doorvoeren in de medicatie. De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor jouw zorg.
Er zijn twee type praktijkondersteuners:
- POH – Somatiek
Bij ons in de praktijk hebben wij drie praktijkondersteuners Somatiek; Danielle, Shanthoshi en Miranda.
Deze praktijkondersteuners begeleiden patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, zoals diabetes mellitus, astma/COPD en hart- en vaatziekten, ouderenzorg en zij begeleiden patiënten bij het Stoppen met Roken.
De taken van een praktijkondersteuner kunnen per huisartsenpraktijk anders ingevuld zijn. De praktijkondersteuner kan onder meer voorlichting geven over de ziekte, de patiënt begeleiden bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en controle onderzoeken uitvoeren. Verder staat leefstijl bij alle ziektebeelden hoog op het programma, door verandering van leefstijl kun je je chronische ziekte positief beïnvloeden. Hoe mooi is het als je door je leefstijl minder medicijnen nodig hebt.
- POH – GGZ
De praktijkondersteuner GGZ ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen. Bij ons in de praktijk werken twee praktijkondersteuners GGZ; Melchior en Kayleigh én een praktijkondersteuner GGZ kind & jeugd; Jessica. Zij werken via Vicino bij ons in de praktijk.