Hieronder beantwoorden we enkele veel voorkomende vragen aan de huisartsenpraktijk.
IK HEB KLACHTEN AAN MIJN GEBIT, WAAR KAN IK TERECHT?
U kunt hiervoor terecht bij uw tandarts of de dienstdoende tandarts. Dit geldt ook voor het voorschrijven van pijnmedicatie en antibiotica bij gebitsklachten. De tandarts is de expert op dit vakgebied. Bekijk de website van uw tandarts voor de bereikbaarheid overdag en in de avond & weekenden.
IK HEB EEN VACCINATIE NODIG OM TE REIZEN, WAAR KAN IK TERECHT?
U kunt hiervoor terecht bij de GGD of diverse LCR-aangesloten vaccinatiepunten. Onze huisartsenpraktijk is geen LCR vaccinatiepunt. Bekijk de vaccinatiepunten
GGD klik hier
LCR klik hier
IK HEB EEN RIJBEWIJSKEURIG NODIG, WAAR KAN IK TERECHT?
De huisarts doet geen rijbewijskeuringen bij eigen patiënten. Ondanks het feit dat het CBR meldt dat de eigen huisarts de keuring wel zou mogen doen. We verwijzen u hiervoor graag naar een onafhankelijk huisarts.
HOE ZORG IK ERVOOR DAT IK MIJN MEDICIJEN KAN MEENEMEN OP REIS?
Voor het meenemen van medicijnen is in sommige situaties een medicijnverklaring nodig. Dit is afhankelijk van uw medicatie, uw bestemming en de duur van uw reis. Gebruik de Medicijnen-mee-op-reis hulp van het CAK om te bepalen welke verklaring uw eventueel nodig heeft. Uw huisarts kan de door u ingevulde medicatieverklaring onderteken.
IK HEB EEN VERWIJZING VOOR ONDERZOEK OF BEHANDELING, MAAR HET DUURT LANG VOORDAT IK AAN DE BEURT BEN. KAN IK SNELLER WORDEN GEZIEN?
Is de verwijzing door de specialist gemaakt?
Neem contact op met de poli van specialist. Zij kunnen bepalen of uw onderzoek eerder ingepland moet worden als uw klachten zijn veranderd sinds de verwijzing.
Is de verwijzing door de huisarts aangevraagd en zijn de klachten sinds de verwijzing veranderd?
Neem contact op met de doktersassistent(e). De assistent(e) overlegt met de huisarts op basis van de nieuwe situatie of de afspraak sneller gepland dient te worden.
Is de verwijzing door de huisarts gemaakt en zijn de klachten niet veranderd?
Bekijk de opties voor wachtlijstbemiddeling via uw verzekeraar, bel het ziekenhuis met de vraag of ze u informeren wanneer er een plek vrijkomt door het uitvallen van een behandeling/onderzoek of neem contact op met een ander ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum om na te gaan of de wachttijden daar korter zijn.
Tip: Inzicht in wachttijden
WAAR VIND IK DE WACHTLIJSTEN VAN HET DIJKLANDER ZIEKENHUIS?
Voor de wachtlijsten van het Dijklander Ziekenhuis klikt u hier. Deze pagina wordt 1 x per maand geactualiseerd. Let op: dit is de toegangstijd voor een eerste consult. Voor bepaalde behandelingen bestaat daarnaast een wachtlijst.
WAAR VIND IK BETROUWBARE MEDISCHE INFORMATIE OP HET INTERNET?
Zoekt u online naar medische informatie over veelvoorkomende klachten? Dan is een betrouwbare bron de website www.thuisarts.nl. De informatie op deze website wordt gecontroleerd en aangeleverd door onze wetenschappelijke huisartsenvereniging. Als u twijfelt of u naar de huisarts moet, klik dan op www.moetiknaardedokter.nl.
Andere nuttige websites zijn: www.hetcak.nl. Hier vindt u informatie over het meenemen van medicijnen op reis. Wilt u stoppen met roken? Kijk dan op www.rookvrijookjij.nl voor meer informatie en tips.
IK HEB EEN MEDISCHE/DOKTERS VERKLARING NODIG, WAAR KAN IK TERECHT?
De art die u behandelt mag geen geneeskundige verklaring afgeven over zijn eigen patiënt. Dit is bepaald in de richtlijnen van de artsenfederatie (KNMG).
Vraag de instantie die om de verklaring vraagt bij welke onafhankelijke arts u terecht kunt voor het aanvragen van de verklaring.
HOE REGEL IK THUISZORG OF VERPLEEGKUNDIGE HULP AAN HUIS?
Thuiszorg of verpleegkundige hulp aan huis kan voor verschillende zaken worden ingezet. U kunt hierbij denken aan bv.:
wondverzorging
hulp bij wassen
hulp bij aankleden
toedienen medicatie
Iedereen kan en moet zelf contact opnemen met een van de thuiszorgorganisaties in de regio voor thuiszorg/-hulp.
WAAROM KRIJG IK EEN ANDER MERK MEDICIJN VAN DE APOTHEEK?
Het kan om verschillende redenen voorkomen dat u medicijnen van een ander merk krijgt voorgeschreven. U kunt hierbij denken aan leveringsproblemen van bepaalde merken. Daarnaast heeft de overheid de apotheken verplicht contracten aan te gaan met de zorgverzekeraars. Hierin wordt beschreven welk merk de apotheek mag verstrekken.
Voor vragen omtrent geleverde medicijnen verwijzen wij u naar de apotheek. Zij kunnen u uitleggen waarom een merk medicijn gewijzigd wordt.
HEB IK EEN VERWIJZING NODIG?
Ziekenhuiszorg: u heeft een verwijzing van de huisarts nodig als u naar het ziekenhuis moet voor een ‘nieuwe’ aandoening of kwaal.
Overige zorg
In de meeste gevallen** geen verwijzing nodig voor:
Fysiotherapie
Oefentherapie Mensendieck
Diëtetiek
Logopedie
Huidtherapeut
Mondhygiënist
Opticien
Optometrist
Audicien
**in de polisvoorwaarden van de verzekeraar kan staan dat er in specifieke situaties wel een verwijzing nodig is. Bijvoorbeeld als de behandelaar geen overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar
WAT ZIJN DE REGELS BIJ VERWIJZIGINGEN NAAR ANDERE ZORGVERLENERS?
Er zijn formele regels vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over verwijzingen. Daar moeten onze doktersassistenten, huisartsen en praktijkondersteuners zich aan houden. U kunt als patiënt hier over lezen via onderstaande links:
1. Voor verwijzingen naar medisch specialisten: verwijsafspraken (Ont)Regel de Zorg (ordz.nl)
2. Voor verwijzingen naar de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ): verwijsafspraken GGZ
HOE KOM IK IN AANMERKING VOOR HUISHOUDELIJK HULP, EEN SCOOTMOBIEL, ROLSTOEL OF WONINGAANPASSINGEN? WAAR KAN IK HIERVOOR TERECHT?
Voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn, is er de regeling “Wet maatschappelijke ondersteuning” (WMO).
U kunt hiervoor contact opnemen met het WMO-loket via de gemeente. Deze wet regelt dat mensen met een ziekte, een fysieke of psychische beperking, hulp, ondersteuning of de voorzieningen krijgen die ze nodig hebben
klik hier voor de informatie van de gemeente Hollands Kroon
ZIJN ER KOSTEN VERBONDEN AAN EEN BEZOEK AAN DE HUISARTS?
Huisartsenzorg wordt betaald door de zorgverzekeraar. U bent geen eigen risico kwijt als u naar de huisarts gaat.
Medicatie en aanvullend onderzoek worden ook vergoed door de zorgverzekeraar, maar gaan wel ten kosten van uw eigen risico.
HOE KAN IK MIJN BEZOEK AAN DE HUISARTS VOORBEREIDEN?
Op thuisarts.nl leest u hoe u zich kan voorbereiden op een consult bij de huisarts.